lauantai 7. toukokuuta 2011

Raparperijuustokakku

Olen monesti kesäisin kaivannut lisää kakkuohjeita, joihin tulisi raparperia. Nyt löysin tällaisen juustokakun Helsingin Sanomien resepteistä:

Pohja
200 g murokeksejä
75 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte
9 liivatelehteä
400 g (4) raparperia
1/2 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
500 g rahkaa
200 g maustatonta tuorejuustoa

Raparperikiille
3 liivatelehteä
200 g (2) raparperia
1 dl vettä
1 dl sokeria

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
2. Murskaa keksit hienoiksi muruiksi, lisää sulatettu rasva ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Nosta viileään kovettumaan.
3. Pane täytteeseen tulevat liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
4. Kuori ja viipaloi raparperin varret ja keitä sokerin ja veden kanssa pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Puristele liivavtelehdistä liika vesi pois ja sekoita ne kuumaan raparperisoseeseen.
5. Vaahdota kerma.
6. Vatkaa rahka, tuorejuusto ja vaniljasokeri tasaiseksi kulhossa. Vatkaa viimeiseksi joukkoon kermavaahto.
7. Heti kun raparperi-liivateseos on jäähtynyt, lisää se rahka-tuorejuusto-kermaseokseen ja sekoita massa tasaiseksi.
8. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan. Tasoita pinta ja peitä vuoka muovikelmulla. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.
9. Pane kiilteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
10. Kiehauta kattilassa vesi ja lisää sekaan kuorittu, paloiteltu raparperi. Keitä kunnes raparperi on hajonnut. Puristele liivatteista liika vesi pois ja sekoita ne joukkoon. Nosta kattila sivuun ja anna jäähtyä, ei kuitenkaan jähmettyä.
11. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle vuokaan. Peitä ja nosta jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi. Poista irtopohjavuoka kakun ympäriltä vasta kun päällimmäinen kerros on kunnolla hyytynyt.

Vihje: Voit käyttää kaupasta saatavaa valmista raparperisosetta. Sose on väriltään punaista. Täytteeseen sitä kuluu paketillinen (350g) ja kiilteeseen puolikas. Vähennä sokerin määrä puoleen, sillä sose on sokeroitua. Täytteeseen ei tule vettä. Kiilteeseen vettä tulee korkeintaan puoli desiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti