keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Mokkainen tiikerijuustokakku

Tässä yhtenä päivänä sain leipomisvimman ja kävin ostamassa uuden reseptikirjan kirjakaupasta: Suklaa, kirjoittajana Jennifer Donovan. Kirja näyttää olevan täynnä ihania respetejä ja nyt ei muuta kuin kokeilemaan ensimmäistä, eli mokkaista tiikerijuustokakkua.


Pohja:

250 g digestive-keksejä
2 rkl kaakaojauhetta
70 g voisulaa

Täyte:

300 g tuorejuustoa notkistettuna (käytin Philadelphiaa)
200 g ricottaa
2 dl hienosokeria
3 tl maissitärkkelystä
3 munaa kevyesti vatkattuna
2 tl vaniljaesanssia (käytin 2 tl vaniljasokeria)
5 dl ranskankermaa (käytin Ehrmannin)
2,5 dl kuohukermaa (käytin Floran uutuuskuohukermaa 2,5 dl:n purkissa)
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl kahvilikööriä
100 g tummaa suklaata sulatettuna ja jäähtyneenä (käytin Maraboun 70%)

  1. Hienonna keksit joko monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella murentaen. Lisää kaakaojauhe ja voisula ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada seos voideltuun 23 cm:n irtopohjavuokaan, painele seos vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa tuorejuusto, ricotta ja sokeri suuressa kulhossa sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon maissitärkkelys, munat ja vaniljasokeri, vatkaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Lisää ranskankerma ja kuohukerma. Jaa seos kahteen yhtä sureen osaan. Sekoita yhteen osaan juustoseosta kahvi, likööri ja sulatettu suklaa sähkövatkaimella ja jätä toinen maustamattomaksi.
  3. Kaada molemmat juustoseokset keksipohjan päälle samanaikaisesti. Sekoita seoksia vähän haarukalla niin, että pinta saa tiikerin raitoja muistuttavan kuvioinnin.
  4. Paista 170 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia tai kunnes juustokakku on reunoilta kiinteä mutta keskeltä vielä hieman hyytelömäinen. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan vuoassa.
  5. Laita juustokakku jääkaappiin 2 tunniksi tai yön yli, ota sitten vuoasta.

Kakusta tuli täydellinen! Ainakin maultaan, raitojen tekemisessä on vielä harjoiteltavaa, että saa niistä yhtä hienot kuin kirjassa. Vaniljaesanssin (2 tl) vaihdoin vaniljasokeriin. Kakun tulee jähmettyä viileässä, joka kannattaa ottaa huomioon, jos tarjoaa vieraille. Kyllä sitä itse voi löysänäkin syödä, on se maku niin ihana. Kannattaa ostaa hyvää tummaa suklaata tähän kakkuun, itse ostin Maraboun 1,90 maksavan 100 g:n levyn, joka mielestäni oli hyvä. Tumma taikina jäi vaaleammaksi, kuin mitä kirjan kuvassa olevassa kakussa.. voisi melkein harkita kaakaon laittamista sekaan ensi kerralla. Tämän reseptin saisi varmasti helposti muunnettua arkisemmaksi tiikerijuustokakuksikin, johon ei tulisi niin paljoa eri aineksia ostettavaksi.

Tätä kakkua kannattaa kokeilla!





Lisäystä: Voi olla, että tumma taikinanpuoliska jäi vaaleammaksi (kuin kirjan kuvassa) sen takia, että en jäähdyttänyt suklaata tarpeeksi, vaan se muuttui rakeiseksi, kun yhdistin sen viileään takinaan. Tai jos joku kakkua testannut tietää syyn, niin kerrottehan! :) Haluaisin saada tästä kakusta täydellisen, kun laitan sen tarjolle. Nimittäin maku siinä on jo täydellinen!!

Lisäys 1.5.2011: Tein tämän kakun vapuksi, pinnasta ei tullut kovin onnistunut, joten laitoin valkosuklaarouhetta päälle. Ensi kerralla voisin jättää erottelematta taikinan kahteen eri osaan ja koittaa tuleeko niin hyvä.


Lisäys 3.6.2011 Kolmannella kertaa jouduin laitamaan tavallisen Philadelphian sijaan 12 prosenttista kevyempää, koska S-marketista olivat Classicit loppuneet. Kakkuun tuli hitusen kitkerä maku ja uskon, että se oli siitä tuorejuustosta. Eli kannattaa todellakin aina käyttää normaalia tuorejuustoa, ei mitään kevytversioita. Testasin halvimmalla Xtra tummalla suklaalla.. enkä tiedä oliko se niin hyvä vaihtoehto, koska siinä oli 50% kaakaota, kun normaalisti on 70%. Siitä tuli ehkä enemmän makeutta, olisi voinut jättää sokeria pois.. Pidin sitä myös liian vähän aikaa uunissa, jäi liian löysäksi. Mutta hyvää oli, kyllä kaupan meni!


3 kommenttia:

  1. tämä olisikin kiinnostava,suklaan ja kahvin yhdistelmä =P ja vasta pääsin hiljattain juustokakkujen makuun,kun ensimmäiset paistettavat kokeilut tein

    VastaaPoista
  2. Tämä vaikuttaa aivan vastustamattomalta, pikimmiten täytyy testata :). Kiitos ohjeesta ja kirjavinkistä! Klikkauduin lukijaksesi, löysin sun blogisi, kun olit käynyt mun luona kyläilemässä ;).Kiva!

    Mukavaa torstaita!

    t.Minna :)

    VastaaPoista
  3. Itse sain tuon kirjan joululahjaksi ja tätä ohjetta arvelin kokeilla lähiaikoina. Vaikuttaa niiin herkulliselta!!:)

    VastaaPoista